Erkeklerde uygulanan sünnet, cinsel organdaki sünnet derisinin cerrahi müdahale ile kesilip alınmasıdır. Deri alındıktan sonra pipinin üst kısmı dışarıda kalır. Dünya üzerinde en yaygın yapılan cerrahi işlemin sünnet olduğu bilinmektedir.
Sünnetin milattan önce 2000’li yıllara kadar uzanan bir geçmişi vardır. Yani İslamiyet’ten de Musevilik’ten de önce sünnetin erkek çocuklara uygulandığının emareleri mevcuttur. Günümüzde bu dinlere mensup olmayan toplumların da sağlık nedeniyle sünnet cerrahisi uygulanmaktadır.
Doğuştan sünnet derisinin bir kısmı olmayan, yarım sünnetli durumlarda, peygamber sünneti olarak adlandırılan klink durumlarda, kanama bozukluklarında ve aktif pipi iltihaplarında sünnet cerrahisi yapılmamalıdır. Kan pıhtılaşması sorunu olan çocuklarda da sünnet cerrahisi yüksek risk taşıdığı için ve çocuğun genel sağlığını bozma ihtimali varsa sünnet yapılmayabilir. Ama yapılması kesinlikle isteniyorsa gerekli malzeme ve şartlar sağlandıktan sonra hastane ortamında sünnet uygulanabilir.
Sünnet ideal şartlar altında her yaşta yapılabilir. Ancak çocuğun pipisini algıladığı ve kendini erkek kimliği ile özdeşleştirdiği dönem olan 3-5 yaş arası dönemde sünnet yapılmaması dikkat ettiğimiz bir durumdur. Aksi taktirde çocuk organını kaybedecekmiş duygusuna kapılıp travma yaşayabilir. Gerekli bir durum yoksa 3-5 yaş arasında sünnet yapılmamasını tavsiye ediyoruz.
Ben ameliyathane şartlarında, mümkünse genel anestezi altında sünnet gerçekleştiriyorum. İşlemden önce çocukların genital bölge muayenesini de mutlaka özenle yapıyor ve problem varlığında gerekli işlemi uyguluyorum.
Sünnet hastanelerde, steril ortamlarda, tıbbi bir sebep yoksa 2 yaşından önce ya da 5 yaşından sonra yapılmalıdır.